PRIOPĆENJE O IZDAVANJU ENERGETSKIH CERTIFIKATA

 

Poštovani kolege/ice, ovlašteni energetski certifikatori, kao i svi oni koji će to tek postati;

Energetska certifikacija zgrada započela je u RH, te se pojavljuju i prvi problemi u praksi. HUEC sluša i prikuplja sve Vaše prijedloge za poboljšanje kvalitete rada, koje će i službeno uputiti u nadležno Ministarstvo.

 

HUEC apelira na sve ovlaštene certifkatore da ovu novu djelatnost u Hrvatskoj obavljaju maksimalno korektno, stručno, te da za energetske preglede i izradu energetskih certifikata angažiraju kolege odgovarajućih struka, kako bi rezultati bili točni i kvalitetni. Upozoravamo da ovlaštena osoba svojim potpisom potvrđuje istinitost i točnost podataka na izvještaju o provedenom energetskom pregledu odnosno izdanom energetskom certifikatu zgrade, za provođenje kojih je ovlaštena. Ovlaštene osobe odgovorne su za stručnost, točnost i nepristranost u obavljanju poslova za koje su ovlaštene, obavljanje poslova u skladu s važećim propisima, pravilima struke i propisanom metodologijom.

Također obavještavamo sve zainteresirane investitore da je energetski certifikat obavezan za nove zgrade za koje se nakon 31. ožujka 2010. godine podnosi zahtjev za izdavanje akta temeljem kojega se može graditi, uključivo i izmjene i dopune dozvola. Investitor nove zgrade dužan je osigurati energetski certifikat prije početka njezine uporabe odnosno puštanja u pogon. Ukoliko je zgrada izgrađena u skladu s minimalnim uvjetima zakonske regulative danas, ona će najvjerojatnije biti u energetskom razredu C, rjeđe B ili D. Za postizanje viših energetskih razreda, A ili A+, potrebno je značajno poboljšanje energetskih svojstava zgrade, o čemu treba razmišljati još u fazi projektiranja. Uz ispravno riješen niskoenergetski koncept zgrade, moguće je postizanje A ili A+ razreda u energetskom certifikatu.

 

Implementacijom nove EPBD direktive - Directive 2010/31/EU of the European Parliament and of the Council of 19 May 2010 on the energy performance of buildings, traži se uspostava neovisnog kontrolnog sustava za izdane energetske certifikate, te će sigurno u skorije vrijeme i u RH krenuti periodička provjera kvalitete izdanih energetskih certifikata. Iz tog razloga još jednom upozoravamo na potrebu rada u skladu s pravilima struke i izdanim ovlaštenjem, te Vas pozivamo da nas obavijestite o svakoj uočenoj nepravilnosti u radu.

Vaš HUEC

 

 

 

PRONAĐITE

CERTIFIKATORA

 

POSTANITE ČLAN HUEC-a

-ZAŠTO?

-KAKO?

MEDIJSKI PARTNERI


GradimoZadar


WEBGRADNJA

VIDEO OBJAVE

PROMICANJE ENERGETSKE UČINKOVITOSTI I KORIŠTENJA OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE PUTEM INFORMATIVNO-OBRAZOVNOG TV PROGRAMA O ENERGETSKOM CERTIFICIRANJU ZGRADA


Energetsko certificiranje objekata


Energetsko certificiranje objekata


Energetsko certificiranje objekata


Energetsko certificiranje objekata


Energetsko certificiranje objekata


Energetsko certificiranje objekata


Energetsko certificiranje objekata

PREUZMITE BROŠURU


OBJAVE U MEDIJIMA


HUEC U MEDIJIMA


ČLANOVI HUEC-A U MEDIJIMA

PRIJAVA

SPONZORI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner