OBJAVLJENA NOVA EPBD DIREKTIVA – JOŠ VIŠE POSLA ZA ENERGETSKE CERTIFIKATORE ZGRADA

Zbog prepoznatog velikog, neiskorištenog potencijala energetskih ušteda u zgradama, nedavno je objavljen i prijedlog nove, dorađene Direktive o energetskim svojstvima zgrada. Prijedlog novelacija EPBD objavljen je 31.3.2009., dorađen u studenom 2009., a 18. svibnja 2010. godine Europski Parlament prihvatio je novelaciju Direktive 2002/91/EC. Direktiva je U Službenom glasniku EU objavljena 18. lipnja 2010. godine pod nazivom DIRECTIVE 2010/31/EU OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL of 19 May 2010 on the energy performance of buildings (recast).
Prijedlog nove Direktive je uvođenje još strožijih zahtjeva vezano na energetska svojstva zgrada. Upozorava se na potrebu donošenja konkretnih akcija s ciljem iskorištavanja velikog potencijala energetskih ušteda u zgradama. Također se upozorava na nedovoljno korištenje obnovljivih i alternativnih energetskih sustava u zgradama i traži se njihovo obavezno razmatranje za sve nove zgrade bez obzira na veličinu kao i za postojeće zgrade pri većim rekonstrukcijama. Od zemalja članica se traži da pripreme nacionalne planove za povećanje broja skoro nul-energetskih zgrada, te da o tome redovito izvještavaju Europsku Komisiju. Predlaže se više financijskih mehanizama poticanja energetske učinkovitosti na nacionalnom i europskom nivou. Sektor zgrada javne namjene mora preuzeti vodeću ulogu u području povećanja energetske učinkovitosti u zgradama  i zacrtati ambicioznije ciljeve za zgrade javne namjene.

Nova EPBD direktiva ima ukupno 31 članak i 5 priloga. Prvi članak opisuje područje direktive i postavlja slijedeće minimalne zahtjeve za energetska svojstva zgrade:

  1. uspostavu općeg okvira za metodologiju proračuna energetskih svojstava zgrada i dijelova zgrada
  2. primjenu minimalnih zahtjeva energetske učinkovitosti za nove zgrade i nove dijelove zgrada
  3. primjenu minimalnih zahtjeva energetske učinkovitosti za: postojeće zgrade, dijelove zgrade i građevne dijelove pod većom rekonstrukcijom; građevne dijelove vanjske ovojnice zgrade koji imaju značajan utjecaj na energetska svojstva vanjske ovojnice zgrade kada se mijenjaju ili obnavljaju; tehničke sustave zgrade pri ugradnji, zamjeni ili nadogradnji
  4. nacionalne planove za povećanje broja skoro nul-energetskih zgrada
  5. energetsku certifikaciju zgrada ili dijelova zgrada
  6. redovitu inspekciju kotlova i sustava za kondicioniranje zraka u zgradama
  7. nezavisni sustav kontrole energetskih certifikata i izvještaja

Tekst direktive dostupan je na linku: EPBD-RECAST-OJ-FINAL

Željka Hrs Borković

 

PRONAĐITE

CERTIFIKATORA

 

POSTANITE ČLAN HUEC-a

-ZAŠTO?

-KAKO?

MEDIJSKI PARTNERI


GradimoZadar


WEBGRADNJA

VIDEO OBJAVE

PROMICANJE ENERGETSKE UČINKOVITOSTI I KORIŠTENJA OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE PUTEM INFORMATIVNO-OBRAZOVNOG TV PROGRAMA O ENERGETSKOM CERTIFICIRANJU ZGRADA


Energetsko certificiranje objekata


Energetsko certificiranje objekata


Energetsko certificiranje objekata


Energetsko certificiranje objekata


Energetsko certificiranje objekata


Energetsko certificiranje objekata


Energetsko certificiranje objekata

PREUZMITE BROŠURU


OBJAVE U MEDIJIMA


HUEC U MEDIJIMA


ČLANOVI HUEC-A U MEDIJIMA

PRIJAVA

SPONZORI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner