Zagrebačka banka i Prva stambena štedionica predstavile su danas "zelene" kredite namijenjene poticanju energetske učinkovitosti u Hrvatskoj

Povod predstavljanju kredita je početak primjene Pravilnika o energetskom certificiranju zgrada, uštedi potrošnje energije korištenjem obnovljivih izvora energije te financiranju proizvodnje električne enegije solarnim sustavima.

U tom pravilniku, koji je na snagu stupio 1. travnja, propisana je obveza ishođenja energetskog certifikata za nove zgrade te certificiranja postojećih zgrada koje se prodaju, iznajmljuju ili daju na leasing, najkasnije danom pristupanja Hrvatske u članstvo Europske unije.

Zagrebačka banka nudi stambene kredite za kupnju stanova ili kuća viših energetskih razreda, za izgradnju niskoenergetskih kuća te za poboljšanje energetske učinkovitosti na postojećem objektu.

Financiranje je namijenjeno podmirenju troškova izrade projekta, kupnje i ugradnje solarnih kolektora za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe, sustava za klimatizaciju niskoenergetskih razreda, sustava za filtriranje vode, ugradnju vanjske stolarije s izostaklom, postavljanje termo fasada, zamjenu krovišta i slično.

Uz rok otplate do 360 mjeseci te maksimalnog iznosa do 250.000 eura, kamatna stopa na zeleni kredit Zagrebačke banke iznosi 5,9 posto, fiksna je tijekom prve dvije godine otplate, a nakon toga se primjenjuje promjenjiva kamatna stopa za stambene kredite mladima.

Redoviti krediti te krediti za međufinanciranje putem PSŠ-a realizirat će uz fiksnu kamatnu stopu od 5,25 posto tijekom cijelog razdoblja otplate, rečeno je na predstavljanju.

Zagrebačka banka uvrštava u svoju ponudu i kredite namijenjene financiranju kupnje i ugradnje solarnih sustava za proizvodnju električne energije, za vlastite potrebe ili za prodaju električne energije HEP-u.

Promjenjiva kamatna stopa za te kredite trenutno iznosi 7,45 posto godišnje, a oni se odnose i na stambene i poslovne objekte. Namijenjeni su malim i srednjim trgovačkim društvima, obrtima, jedinicama lokalne uprave i samouprave. Korisnici mogu biti i građani koji imaju status povlaštenog proizvođača električne energije.

Izvor: www.business.hr, objavljeno 21.04.2010.

 

PRONAĐITE

CERTIFIKATORA

 

POSTANITE ČLAN HUEC-a

-ZAŠTO?

-KAKO?

MEDIJSKI PARTNERI


GradimoZadar


WEBGRADNJA

VIDEO OBJAVE

PROMICANJE ENERGETSKE UČINKOVITOSTI I KORIŠTENJA OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE PUTEM INFORMATIVNO-OBRAZOVNOG TV PROGRAMA O ENERGETSKOM CERTIFICIRANJU ZGRADA


Energetsko certificiranje objekata


Energetsko certificiranje objekata


Energetsko certificiranje objekata


Energetsko certificiranje objekata


Energetsko certificiranje objekata


Energetsko certificiranje objekata


Energetsko certificiranje objekata

PREUZMITE BROŠURU


OBJAVE U MEDIJIMA


HUEC U MEDIJIMA


ČLANOVI HUEC-A U MEDIJIMA

PRIJAVA

SPONZORI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner